دیتابیس چیست؟ تعریف و کاربرد پایگاه داده

دیتابیس چیست؟
هرآنچه در این مقاله می‌خوانید

دیتابیس چیست؟ پایگاه داده یکی از سیستم های حیاتی برای فعالیت های روزمره است. این سیستم شامل داده های عددی، متنی و چند رسانه ای است که قابلیت ذخیره سازی عکس ها، ویدیو ها و هر چیز دیگری را دارد. در این مقاله از سایت ” آراویژن” قصد داریم با مهم ترین کاربرد های دیتابیس آشنا شویم. پس تا انتهای مطالب با ما همراه باشید:

دیتابیس چیست؟

دیتابیس به معنای پایگاه داده می باشد. این سیستم با فعالیت های روزمره زندگی بشر سروکار داشته و مجموعه ای از داده های مختلف را در خود ثبت می کند. از دیتابیس تحت عنوان بانک اطلاعاتی نیز یاد می شود. پایگاه داده در بسیاری از سیستم های بانکی،خرید بلیط هواپیما، ثبت نام دانشگاه و … به کار می رود. به عبارت دیگر، یک دیتابیس توسط یک سازمان به عنوان روشی برای ذخیره، مدیریت و بازیابی اطلاعات استفاده می‌شود. در این حالت امکان دسترسی به اطلاعات و به روز رسانی داده ها به آسانی فراهم می گردد.

داده (Data) در پایگاه داده شامل چه مواردی است؟

داده ها اطلاعاتی هستند که در انواع مختلفی شامل: متن ها، اعداد، تصاویر و … جمع آوری و نگهداری می شوند. امروزه بسیاری از وب‌ سایت‌ها در دنیای وب به کمک دیتابیس مدیریت می‌شوند. در پایگاه داده، می توان تمام اطلاعات را در جداول مختلف سازماندهی کرد. بنابراین هر سیستمی که حجمی از اطلاعات را به‌ صورت منظم و دسته‌ بندی‌ شده نگهداری کند یک دیتابیس به حساب می‌آید.

پایگاه داده از چه اجزایی تشکیل شده است؟

عناصر تشکیل دهنده پایگاه داده شامل موارد زیر است:

  • جداول: شامل سطر ها و ستون هایی که داده ها را در برمی گیرند. این داده ها می تواند شامل: نام، آدرس، شماره تلفن، جنسیت و … باشد.
  • ستون ها: این بخش شامل آیتم های جداگانه ای از داده ها بوده و هر داده زیر آیتم مشخص خود ثبت می شود.
  • سطرها: سطر ها شامل داده هایی هستند که می توان برای پی بردن به اطلاعات افراد مختلف از آن استفاده کرد.
  • فیلدها: فیلد بخشی از یک گزارش و شامل تنها پاره ای از داده هاست.

دیتابیس چیست؟

کاربرد دیتابیس یا پایگاه داده چیست؟

امروزه بسیاری از کسب و کارها به دنبال ذخیره سازی اطلاعات خود برای سازماندهی به کارهای خود هستند. از انواع کاربرد های دیتابیس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پایگاه داده آموزشی

از این دیتابیس برای نگهداری و ذخیره اطلاعات مورد نیاز دانشجویان، دانش آموزان و مراکز آموزشی در تمامی مقاطع تحصیلی  استفاده می شود. با استفاده از این سیستم می توان بسیاری از اطلاعات را طی فرایند آموزشی کنترل کرد.

پایگاه داده مراکز درمانی و بهداشتی

در مراکز درمانی مانند بیمارستان ها از پایگاه داده و دیتابیس برای ذخیره سازی و ثبت اطلاعات در مورد وضعیت سلامت بیماران استفاده می شود. با استفاده از این سیستم می توان دستور های لازم را برای بهبود و مراقبت بیمار تجویز کرد.

پایگاه داده کسب و کارهای تجاری

در فعالیت های تجاری و بسیاری از شرکت ها برای بهبود فرایند های کاری و گسترش کسب و کار از دیتابیس استفاده می شود. در این سیستم اطلاعاتی مانند فروش، خرید محصول، لیست حقوق کارمندان، هزینه حمل و نقل، سفارشات و دستگاه های موجود ثبت و نگهداری می شود.

دیتابیس ذخیره سازی اطلاعات شخصی

از این دیتابیس برای ثبت و ذخیره اطلاعاتی مانند تصاویر، ویدیوها و رمزهای شخصی هر فرد استفاده می شود. با استفاده از پایگاه داده می توان در زمینه های مختلف با خاطری آسوده به فعالیت پرداخت و مدیریت کرد.

اجزای اصلی دیتابیس چیست؟

دیتابیس ها از اجزای مختلفی تشکیل شده اند، این اجزا باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند تا به درستی کار کنند. در قسمت زیر به این اجزا اشاره خواهیم کرد:

  • سخت‌افزار: سخت‌افزارها از عناصر پردازشی به حساب می‌آیند. هر بانک اطلاعاتی بسته به نیازش ممکن است از سخت‌افزارهای متفاوتی استفاده کند؛ از جمله سخت‌افزارهای ذخیره‌سازی داده، سخت‌افزارهای ارتباطی، سخت‌افزارهای جانبی و …
  • نرم‌افزار: نرم‌افزارها به کاربر این امکان را می‌دهند تا با دیتابیس ارتباط برقرار کند؛ درست مثل یک پل ارتباطی. سیستم‌عامل، نرم‌افزارهای ارتباطی شبکه، نرم‌افزار مدیریت دیتابیس و اپلیکیشن‌ها در این دسته قرار می‌گیرند.
  • کاربر: کاربران افرادی هستند که به روش‌های مختلفی با دیتابیس ارتباط دارند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *